De BBQ is niet meer weg te denken uit onze tuin. De tijd van enkel een platgeslagen hamburger of een sateetje is voorbij. Inmiddels praten we over Pulled Pork, de Beer Can Chicken of een Rollade. Deze trend is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika en heeft inmiddels menig BBQ hart sneller doen kloppen.
Uiteraard dien je deze grote
stukken vlees ander klaar te maken dan onze bekende hamburger. We grillen deze
stukken vlees op een indirecte methode. Hieronder leggen we het verschil uit
tussen direct en indirect grillen.
Direct grillen:
Direct grillen doe je bij vlees dat kort op de BBQ moet, denk hierbij aan hamburgers, saté biefstuk. Dit zijn met name kleine stukken vlees. Overigens kan je het meeste van dit vlees ook op een indirecte manier BBQ-en. Het duurt dan iets langer, maar het voordeel is dat het vlees niet zal verbranden. Bij de directe methode gaar je het vlees direct boven de kolen. Je kunt hiervoor een normale BBQ gebruiken als ook een BBQ met een deksel.
Indirect grillen:
Het indirecte grillen is jaren geleden al geïntroduceerd door Weber, het BBQ merk dat garant staat voor hoge kwaliteit BBQ. Door de BBQ te bouwen als een ketel, dus inclusief een deksel heeft het de functie van een oven. Door de deksel op de BBQ te plaatsen circuleert de warmte in de ketel. Bij de directe grill methode ligt het vlees direct boven de kolen. Bij indirect grillen ligt het vlees niet boven de kolen zodat het niet kan verbranden.
Op deze manier kunnen grote stukken vlees gelijkmatig rustig garen, de temperatuur dient dan wel laag te blijven. Afhankelijk van het soort vlees zal dit niet hoger zijn dan 140 graden. Bij een normale ketel BBQ als een Weber dien je de kolen aan de buitenzijde van de ketel te plaatsen zodat je in het midden een lekbak kan plaatsen waarboven je het vlees laat garen. Voor langere grill sessies als bijvoorbeeld Pulled Pork kan je een zogenaamde snake maken. Een snake is een ring van briketten die je in een grote cirkel in de ketel legt. De briketten steken elkaar langzaam na elkaar aan waardoor je uren lang een gelijkmatige temperatuur krijgt.
Bij een kamado als een Big Green Egg, een Black Basterd of andere merken werkt indirect grillen weer anders. Uiteraard kan je de houtskool aan één kant leggen, maar het werken met een hitteschild werkt veel makkelijker. Dit zijn accessoires die bijna onmisbaar zijn bij een kamado BBQ. Binnenkort gaan we dieper in op het grillen op een kamado BBQ en alle bijkomende accessoires.
De gebruikte foto's zijn van Grill & Smoke by Paul, gebruikte illustraties zijn afkomstig van Weber.
Reacties
Een reactie posten