Doorgaan naar hoofdcontent

Verschil tussen direct en indirect BBQ-en



De BBQ is niet meer weg te denken uit onze tuin. De tijd van enkel een platgeslagen hamburger of een sateetje is voorbij. Inmiddels praten we over Pulled Pork, de Beer Can Chicken of een Rollade. Deze trend is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika en heeft inmiddels menig BBQ hart sneller doen kloppen. 

Uiteraard dien je deze grote stukken vlees ander klaar te maken dan onze bekende hamburger. We grillen deze stukken vlees op een indirecte methode. Hieronder leggen we het verschil uit tussen direct en indirect grillen.


Direct grillen:


Direct grillen doe je bij vlees dat kort op de BBQ moet, denk hierbij aan hamburgers, saté  biefstuk. Dit zijn met name kleine stukken vlees. Overigens kan je het meeste van dit vlees ook op een indirecte manier BBQ-en. Het duurt dan iets langer, maar het voordeel is dat het vlees niet zal verbranden. Bij de directe methode gaar je het vlees direct boven de kolen. Je kunt hiervoor een normale BBQ gebruiken als ook een BBQ met een deksel. 

Indirect grillen:

Het indirecte grillen is jaren geleden al geïntroduceerd door Weber, het BBQ merk dat garant staat voor hoge kwaliteit BBQ. Door de BBQ te bouwen als een ketel, dus inclusief een deksel heeft het de functie van een oven. Door de deksel op de BBQ te plaatsen circuleert de warmte in de ketel. Bij de directe grill methode ligt het vlees direct boven de kolen. Bij indirect grillen ligt het vlees niet boven de kolen zodat het niet kan verbranden. 


Op deze manier kunnen grote stukken vlees gelijkmatig rustig garen, de temperatuur dient dan wel laag te blijven. Afhankelijk van het soort vlees zal dit niet hoger zijn dan 140 graden. Bij een normale ketel BBQ als een Weber dien je de kolen aan de buitenzijde van de ketel te plaatsen zodat je in het midden een lekbak kan plaatsen waarboven je het vlees laat garen. Voor langere grill sessies als bijvoorbeeld Pulled Pork kan je een zogenaamde snake maken. Een snake is een ring van briketten die je in een grote cirkel in de ketel legt. De briketten steken elkaar langzaam na elkaar aan waardoor je uren lang een gelijkmatige temperatuur krijgt.



Bij een kamado als een Big Green Egg, een Black Basterd of andere merken werkt indirect grillen weer anders. Uiteraard kan je de houtskool aan één kant leggen, maar het werken met een hitteschild werkt veel makkelijker. Dit zijn accessoires die bijna onmisbaar zijn bij een kamado BBQ. Binnenkort gaan we dieper in op het grillen op een kamado BBQ en alle bijkomende accessoires. 

De gebruikte foto's zijn van Grill & Smoke by Paul, gebruikte illustraties zijn afkomstig van Weber.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5 sterren voor de Grill Wash! Handig en hygiënisch je rooster schoon.

Een heerlijk avondje BBQ-en en dan het rooster schoonmaken.... Het liefst wil je lekker genieten van je BBQ met vrienden of familie en wil je jezelf niet druk maken over het reinigen van je BBQ rooster. De Grill Wash van Marber Products biedt hiervoor de uitkomst. Als fanatiek BBQ gebruiker loop ook ik altijd aan tegen het schoonmaken van het rooster. Met de Marber Grill Wash is dit vanaf heden een fluitje van een cent! Voorheen gebruikte ik de borstel om bij een nog warme BBQ het grootste deel van het rooster schoon te maken of lag het rooster een nachtje in het gras om wat te weken. Maar nooit kreeg ik het rooster makkelijk en hygiënisch goed schoon.  Ik weet dat diverse mensen zeggen dat het rooster best een beetje vies mag zijn, het is maar een BBQ. Maar ik weet ook dat ze dit roepen omdat ze zelf het rooster ook niet volledig schoon krijgen. Zeg nou zelf, een pan in de keuken was je toch ook eerst af voordat je er je vlees in bakt. Een tijdje geleden kwam ik in gesprek met de me

Bacom Jam - na een recept van BBQ Junkie

Ik kwam het tegen op de site van BBQ Junkie, Bacon Jam! Smeerbare bacon. Niet uit een potje, maar lekker zelf gemaakt. Het is eenvoudig zelf te maken en kan zelfs zonder BBQ (met BBQ kan ook hoor). De jam is heerlijk op burgers, tussen een tosti of op een sandwich. Maar je kan het uiteraard ook gewoon met de lepel uit de pan eten, zo lekker is het. Ingrediënten: - 600 gram gerookt ontbijtspek (mogen kant en klare blokjes zijn) - 1 grote ui - 100 ml appelazijn - 50 ml Maple Syrup (ook wel ahornsiroop genoemd) - 50 gram bruine basterdsuiker - 2 eetlepels honing - 1 eetlepel gerookte paprikapoeder - 1 theelepel chilipoeder - 150 ml water - Versgemalen peper na eigen inzicht Wat heb je verder nodig? - Gietijzeren pan - Keukenmachine Wij kiezen ervoor om de bacon jam te bereiden in een gietijzeren pan. Een gietijzeren pan behoudt zijn warmte beter dan een normale pan. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de bacon toe als de pan op temperatuur is. Bak het spek tot h