Ik kwam het tegen op de site van BBQ Junkie, Bacon Jam! Smeerbare bacon. Niet uit een potje, maar lekker zelf gemaakt. Het is eenvoudig zelf te maken en kan zelfs zonder BBQ (met BBQ kan ook hoor). De jam is heerlijk op burgers, tussen een tosti of op een sandwich. Maar je kan het uiteraard ook gewoon met de lepel uit de pan eten, zo lekker is het.
- 1 grote ui
- 100 ml appelazijn
- 50 ml Maple Syrup (ook wel ahornsiroop genoemd)
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 150 ml water
- Versgemalen peper na eigen inzicht
Wij kiezen ervoor om de bacon jam te bereiden in een gietijzeren pan. Een gietijzeren pan behoudt zijn warmte beter dan een normale pan. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de bacon toe als de pan op temperatuur is. Bak het spek tot het krokant begint te worden, dit duurde bij mij ongeveer 10 tot 12 minuten.
Zodra de spekjes een beetje krokant zijn geworden schep je deze uit de pan. Laat het vocht van het spek in de pan en voeg dan de uien toe en zet de pan op laag vuur. Zodra de uien zachter worden voeg je het paprika- en chilipoeder toe en bak dit zo'n twee minuten mee.
Voeg daarna de overige ingrediënten toe inclusief het spek. Roer het geheel goed door en voeg als laatste het water toe. Als de deksel op de pan zit laat je het rustig pruttelen tot het vocht is ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Zodra dit klaar is schep je de bacon in een keukenmachine en draai je het mengsel tot een grove jam. Maak het af met versgemalen peper na eigen smaak.
Je kunt de Bacon Jam ongeveer 6 weken bewaren in de koelkast.
De credits van dit recept gaan naar BBQ Junkie! Volg deze BBQ fanaat, hij werdt al eens BBQ blogger van het jaar!
Ingrediënten:
- 600 gram gerookt ontbijtspek (mogen kant en klare blokjes zijn)- 1 grote ui
- 100 ml appelazijn
- 50 ml Maple Syrup (ook wel ahornsiroop genoemd)
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 150 ml water
- Versgemalen peper na eigen inzicht
Wat heb je verder nodig?
- Gietijzeren pan
- Keukenmachine
Zodra de spekjes een beetje krokant zijn geworden schep je deze uit de pan. Laat het vocht van het spek in de pan en voeg dan de uien toe en zet de pan op laag vuur. Zodra de uien zachter worden voeg je het paprika- en chilipoeder toe en bak dit zo'n twee minuten mee.
Voeg daarna de overige ingrediënten toe inclusief het spek. Roer het geheel goed door en voeg als laatste het water toe. Als de deksel op de pan zit laat je het rustig pruttelen tot het vocht is ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Zodra dit klaar is schep je de bacon in een keukenmachine en draai je het mengsel tot een grove jam. Maak het af met versgemalen peper na eigen smaak.
Je kunt de Bacon Jam ongeveer 6 weken bewaren in de koelkast.
De credits van dit recept gaan naar BBQ Junkie! Volg deze BBQ fanaat, hij werdt al eens BBQ blogger van het jaar!
Reacties
Een reactie posten