Doorgaan naar hoofdcontent

Pulled Pork by Paul

Dit moet je als echte BBQ-er gemaakt hebben, Pulled Pork is volgens velen het teken dat je kan BBQ-en. Het internet staat er vol mee, zodra je een Weber, Kamado of een Smoker hebt, dan is Pulled Pork toch echt wel iets wat je gemaakt moet hebben. Het is naast de traditionele hamburger de favoriet op festivals en evenementen. Zodra je op Facebook of Instagram #pulledpork intikt kom je duizenden foto's tegen. Ofwel Pulled Pork is hot!




Ook ik maak regelmatig Pulled Pork op de Weber of kamado. In de ochtend vroeg de BBQ aan en wachten maar, geduld is namelijk een schone zaak bij het maken van Pulled Pork. Afhankelijk van het gewicht van het vlees kan het tussen de acht en zestien uur duren voordat het klaar is.  Het vlees dat je het beste kan gebruiken voor het maken van Pulled Pork is het vlees van de nek en de schouder van het varken. Je kunt dus het beste op zoek gaan naar procureur, in Amerika Boston Butt genoemd.



Je start een dag van te voren al met de voorbereiding. Het maken van een eigen rub of een goede kant en klare rub waarmee je het vlees alvast inwrijft. Ik heb dit keer in samenwerking met No Rubbish gekozen voor de Spanish Delight rub. Dit is een kant en klare rub die zeer geschikt is voor Pulled Pork, maar ook goed gebruikt kan worden voor kip gerechten.  Begin de avond van te voren al zodat de rub lekker in het vlees kan trekken. Voordat je het vlees in de rub zet dien je de losse stukjes vlees en overtollig vet te verwijderen. De rub trekt namelijk niet in het vet van het vlees en dat zou natuurlijk zonde zijn.





Zodra je het vlees in de rub hebt staan, wikkel het dan strak in vershoudfolie en plaats het in de koelkast. Op deze manier heeft de rub voldoende tijd om in het vlees te trekken. Haal op de dag van het BBQ-en het vlees ongeveer twee uurtjes van te voren uit de koelkast zodat het meer op kamer temperatuur kan komen voordat het op de BBQ gaat.


Steek de BBQ aan en breng hem op een temperatuur van ongeveer 120 graden volgens de indirecte methode. Je kunt dit meten door de temperatuurmeter in de deksel van de BBQ of smoker. Indien je nauwkeuriger wilt meten, dan gebruik je een digitale temperatuurmeter die je vlak boven het rooster plaatst (daar zijn speciale houdertjes voor). Steek de digitale temperatuurmeter in het midden van het vlees zodat je ook de kerntemperatuur kan meten. Zorg ervoor dat je onder het vlees een lekbak plaatst die je vult met water. Op deze manier zorgt het ervoor dat het vlees sappig blijft en niet uitdroogt. Je kunt het water ook vervangen door bier of wijn zodat deze geur en sappen ook in het vlees trekken. 



Eenmaal op de BBQ moet je het vlees de rust geven. Geef het vlees na een uurtje of drie op de BBQ een injectie met een zogenaamde BBQ injectienaald. Maak een mengel van de BBQ saus die je gaat gebruiken voor het aflakken in combinatie met appelsap of appelazijn (wij gebruiken de Flavour Attraction saus van No Rubbish). Je kunt ook een combi maken van de laatst genoemde, 50% appelazijn met 50% appelsap. Deze combinatie met appelsap, appelazijn en je favoriete saus zorgt ervoor dat je lekker sappig vlees met een optimale smaak krijgt. Kijk tevens na een uur of vier of je lekbak nog gevuld is met water, wijn of bier om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. 


Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft van 72 graden is het tijd om het vlees in te smeren met je favoriete aflak saus, dat is bij ons in dit geval dus de Flavour Attraction saus van NoRubbish. Doe dit volledig rondom zodat alle kanten voorzien zijn van een lekkere laag saus.

Na zo'n anderhalf uur haal je het vlees even van de BBQ om hem in te pakken in aluminiumfolie (zorg wel dat in de tussentijd de deksel van de BBQ gesloten blijft). Let hierbij wel op dat de glimmende kant van het folie aan de binnenkant zit. Leg het vlees weer terug op de BBQ en steek de temperatuurmeter weer terug in het vlees.



Zodra het vlees de 88 graden heeft, kijk dan met een sateprikker of het vlees voldoende gaar is. Zodra de sateprikker er met gemak doorheen glijd is het vlees voldoende gaar. Het kan natuurlijk zijn dat je vlees echt wel de 92 graden moet behalen voordat het voldoende gaar is. Haal nu het vlees van de BBQ en pak deze opnieuw in met aluminiumfolie en laat dit nu een uur rusten voordat je het gaat plukken. Dit kan je doen met twee vorken of de zogenaamde Pulled Pork klauwen. Nadat je het vlees uit elkaar getrokken hebt kan je de BBQ saus toevoegen. Doe dit na eigen inzicht en smaak (proeven mag)!

Je kan de Pulled Pork serveren op een broodje met coleslaw, in combinatie met heerlijke friet of op een heerlijke hamburger als extra topping. Na afkoelen kan je het ook invriezen en op elk moment weer klaar maken.


We hebben voor deze grill sessie gebruik gemaakt van de rub en saus van No Rubbish. We gebruikte de SpanishDelight rub en de Flavour Attraction saus. De gebruikte producten zijn gluten vrij.


We danken No Rubbish voor de samenwerking!








Reacties

Populaire posts van deze blog

5 sterren voor de Grill Wash! Handig en hygiënisch je rooster schoon.

Een heerlijk avondje BBQ-en en dan het rooster schoonmaken.... Het liefst wil je lekker genieten van je BBQ met vrienden of familie en wil je jezelf niet druk maken over het reinigen van je BBQ rooster. De Grill Wash van Marber Products biedt hiervoor de uitkomst. Als fanatiek BBQ gebruiker loop ook ik altijd aan tegen het schoonmaken van het rooster. Met de Marber Grill Wash is dit vanaf heden een fluitje van een cent! Voorheen gebruikte ik de borstel om bij een nog warme BBQ het grootste deel van het rooster schoon te maken of lag het rooster een nachtje in het gras om wat te weken. Maar nooit kreeg ik het rooster makkelijk en hygiënisch goed schoon.  Ik weet dat diverse mensen zeggen dat het rooster best een beetje vies mag zijn, het is maar een BBQ. Maar ik weet ook dat ze dit roepen omdat ze zelf het rooster ook niet volledig schoon krijgen. Zeg nou zelf, een pan in de keuken was je toch ook eerst af voordat je er je vlees in bakt. Een tijdje geleden kwam ik in gesprek met de me

Bacom Jam - na een recept van BBQ Junkie

Ik kwam het tegen op de site van BBQ Junkie, Bacon Jam! Smeerbare bacon. Niet uit een potje, maar lekker zelf gemaakt. Het is eenvoudig zelf te maken en kan zelfs zonder BBQ (met BBQ kan ook hoor). De jam is heerlijk op burgers, tussen een tosti of op een sandwich. Maar je kan het uiteraard ook gewoon met de lepel uit de pan eten, zo lekker is het. Ingrediënten: - 600 gram gerookt ontbijtspek (mogen kant en klare blokjes zijn) - 1 grote ui - 100 ml appelazijn - 50 ml Maple Syrup (ook wel ahornsiroop genoemd) - 50 gram bruine basterdsuiker - 2 eetlepels honing - 1 eetlepel gerookte paprikapoeder - 1 theelepel chilipoeder - 150 ml water - Versgemalen peper na eigen inzicht Wat heb je verder nodig? - Gietijzeren pan - Keukenmachine Wij kiezen ervoor om de bacon jam te bereiden in een gietijzeren pan. Een gietijzeren pan behoudt zijn warmte beter dan een normale pan. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de bacon toe als de pan op temperatuur is. Bak het spek tot h

Verschil tussen direct en indirect BBQ-en

De BBQ is niet meer weg te denken uit onze tuin. De tijd van enkel een platgeslagen hamburger of een sateetje is voorbij. Inmiddels praten we over Pulled Pork, de Beer Can Chicken of een Rollade. Deze trend is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika en heeft inmiddels menig BBQ hart sneller doen kloppen.  Uiteraard dien je deze grote stukken vlees ander klaar te maken dan onze bekende hamburger. We grillen deze stukken vlees op een indirecte methode. Hieronder leggen we het verschil uit tussen direct en indirect grillen. Direct grillen: Direct grillen doe je bij vlees dat kort op de BBQ moet, denk hierbij aan hamburgers, saté  biefstuk. Dit zijn met name kleine stukken vlees. Overigens kan je het meeste van dit vlees ook op een indirecte manier BBQ-en. Het duurt dan iets langer, maar het voordeel is dat het vlees niet zal verbranden. Bij de directe methode gaar je het vlees direct boven de kolen. Je kunt hiervoor een normale BBQ gebruiken als ook een B