Dit moet je als echte BBQ-er
gemaakt hebben, Pulled Pork is volgens velen het teken dat je kan BBQ-en. Het internet
staat er vol mee, zodra je een Weber, Kamado of een Smoker hebt, dan is Pulled
Pork toch echt wel iets wat je gemaakt moet hebben. Het is naast de
traditionele hamburger de favoriet op festivals en evenementen. Zodra je op Facebook
of Instagram #pulledpork intikt kom je duizenden foto's tegen. Ofwel Pulled
Pork is hot!
Ook ik maak regelmatig Pulled Pork
op de Weber of kamado. In de ochtend vroeg de BBQ aan en wachten maar, geduld
is namelijk een schone zaak bij het maken van Pulled Pork. Afhankelijk van
het gewicht van het vlees kan het tussen de acht en zestien uur duren voordat
het klaar is. Het vlees dat je het beste
kan gebruiken voor het maken van Pulled Pork is het vlees van de nek en de
schouder van het varken. Je kunt dus het beste op zoek gaan naar procureur, in
Amerika Boston Butt genoemd.
Je start een dag van te voren al
met de voorbereiding. Het maken van een eigen rub of een goede kant en klare
rub waarmee je het vlees alvast inwrijft. Ik heb dit keer in samenwerking met
No Rubbish gekozen voor de Spanish Delight rub. Dit is een kant en klare rub
die zeer geschikt is voor Pulled Pork, maar ook goed gebruikt kan worden voor
kip gerechten. Begin de avond van te
voren al zodat de rub lekker in het vlees kan trekken. Voordat je het vlees in
de rub zet dien je de losse stukjes vlees en overtollig vet te verwijderen. De
rub trekt namelijk niet in het vet van het vlees en dat zou natuurlijk zonde
zijn.
Zodra je het vlees in de rub hebt
staan, wikkel het dan strak in vershoudfolie en plaats het in de koelkast. Op
deze manier heeft de rub voldoende tijd om in het vlees te trekken. Haal op de
dag van het BBQ-en het vlees ongeveer twee uurtjes van te voren uit de koelkast
zodat het meer op kamer temperatuur kan komen voordat het op de BBQ gaat.
Steek de BBQ aan en breng hem op
een temperatuur van ongeveer 120 graden volgens de indirecte methode. Je kunt
dit meten door de temperatuurmeter in de deksel van de BBQ of smoker. Indien je
nauwkeuriger wilt meten, dan gebruik je een digitale temperatuurmeter die je
vlak boven het rooster plaatst (daar zijn speciale houdertjes voor). Steek de
digitale temperatuurmeter in het midden van het vlees zodat je ook de
kerntemperatuur kan meten. Zorg ervoor dat je onder het vlees een lekbak
plaatst die je vult met water. Op deze manier zorgt het ervoor dat het vlees
sappig blijft en niet uitdroogt. Je kunt het water ook vervangen door bier of
wijn zodat deze geur en sappen ook in het vlees trekken.
Eenmaal op de BBQ moet je het vlees
de rust geven. Geef het vlees na een uurtje of drie op de BBQ een injectie met
een zogenaamde BBQ injectienaald. Maak een mengel van de BBQ saus die je gaat
gebruiken voor het aflakken in combinatie met appelsap of appelazijn (wij
gebruiken de Flavour Attraction saus van No Rubbish). Je kunt ook een combi
maken van de laatst genoemde, 50% appelazijn met 50% appelsap. Deze combinatie
met appelsap, appelazijn en je favoriete saus zorgt ervoor dat je lekker sappig
vlees met een optimale smaak krijgt. Kijk tevens na een uur of vier of je
lekbak nog gevuld is met water, wijn of bier om te voorkomen dat het vlees
uitdroogt.
Zodra het vlees een kerntemperatuur
heeft van 72 graden is het tijd om het vlees in te smeren met je favoriete
aflak saus, dat is bij ons in dit geval dus de Flavour Attraction saus van NoRubbish. Doe dit volledig rondom zodat alle kanten voorzien zijn van een
lekkere laag saus.
Na zo'n anderhalf uur haal je het vlees even van de BBQ om hem in te pakken in aluminiumfolie (zorg wel dat in de tussentijd de deksel van de BBQ gesloten blijft). Let hierbij wel op dat de glimmende kant van het folie aan de binnenkant zit. Leg het vlees weer terug op de BBQ en steek de temperatuurmeter weer terug in het vlees.
Zodra het vlees de 88 graden heeft,
kijk dan met een sateprikker of het vlees voldoende gaar is. Zodra de
sateprikker er met gemak doorheen glijd is het vlees voldoende gaar. Het kan
natuurlijk zijn dat je vlees echt wel de 92 graden moet behalen voordat het
voldoende gaar is. Haal nu het vlees van de BBQ en pak deze opnieuw in met aluminiumfolie
en laat dit nu een uur rusten voordat je het gaat plukken. Dit kan je doen met
twee vorken of de zogenaamde Pulled Pork klauwen. Nadat je het vlees uit elkaar
getrokken hebt kan je de BBQ saus toevoegen. Doe dit na eigen inzicht en smaak
(proeven mag)!
Je kan de Pulled Pork serveren op
een broodje met coleslaw, in combinatie met heerlijke friet of op een heerlijke
hamburger als extra topping. Na afkoelen kan je het ook invriezen en op elk
moment weer klaar maken.
We hebben voor deze grill sessie
gebruik gemaakt van de rub en saus van No Rubbish. We gebruikte de SpanishDelight rub en de Flavour Attraction saus. De gebruikte producten zijn gluten
vrij.
We danken No Rubbish voor de
samenwerking!
Reacties
Een reactie posten